Tilskud af vitaminer og mineraler hos ældre


Resultaterne af en for nylig offentliggjort undersøgelse fra München Helmholtz Center for Sundhed og Miljø (1) drøftes i øjeblikket i medierne - desværre, som det ofte er tilfældet, på en forkortet, lokket og ofte forfalsket måde. Undersøgelsen undersøgte brugen af ​​kosttilskudsprodukter hos mænd og kvinder over 65 år i det sydlige Danmark. Ifølge dette indtager 46 procent af de undersøgte seniorer vitamin- og mineraltilskud, og langt de fleste i ernæringsmæssigt rimelige mængder.

Kosttilskud kan hjælpe med at forhindre aldersrelateret næringsunderskud

Disse resultater falder stort set sammen med tidligere kendte testresultater, hvorefter ældre mennesker især bruger kosttilskud. Dette skyldes, at brugen af ​​kosttilskud uomtvisteligt kan hjælpe med at opfylde de specielle ernæringskrav, der kan være forbundet med alderen. Forfatterne nævner den forbedrede forsyning af vitamin D og vitamin B12 som positive eksempler på dette.

Et differentieret syn er vigtigt

Undersøgelsens informative værdi er imidlertid vanskelig at vurdere med hensyn til det faktiske indtag af kosttilskud og de konklusioner, de drager. Og af to grunde.

For det første adskiller undersøgelsen ikke mellem kosttilskud og receptfrie lægemidler. Forfatterne beskriver dette i overensstemmelse med deres publikation. Desværre vælger forfatterne imidlertid en vildledende titel, hvor de fejlagtigt kun taler om "kosttilskud". Imidlertid er en differentieret opfattelse essentiel.

Det kan f.eks. Antages, at E-vitamin ikke er et resultat af kosttilskud, som i nogle tilfælde overskred den daglige tolerable maksimale mængde (UL). De kommercielt tilgængelige kosttilskud indeholder kun mængder fra 12 til 36 mg, der er baseret på referenceværdierne for næringsforsyningen i det dansk ernæringsselskab og ligger langt under UL-værdien. Over-the-counter medicin kan på den anden side indeholde mængder fra 400 til 600 mg. Derfor skyldes den delvist registrerede overdrevne indtagelse af E-vitamin sandsynligvis den manglende differentiering mellem kosttilskud og medicin, der ikke er købt. For andre næringsstoffer som folsyre, biotin eller vitamin B12 kan det også på grundlag af de offentliggjorte data antages stærkt, at de høje indtagelsesmængder, der findes i individuelle tilfælde, skyldes typiske doser af lægemidlet.

For det andet forbliver spørgsmålet om, hvor regelmæssigt respondenterne faktisk tager produkterne, åbent. Endelig er etableringen af ​​den videnskabeligt anerkendte øvre grænse for et sikkert samlet indtag af et næringsstof baseret på antagelsen om, at der indtages et vitamin eller et mineral hver dag i en lang periode eller for livet. Med andre ord: De tolerable maksimale mængder indstilles bevidst på en sådan måde, at der på baggrund af den nuværende videnskabelige viden ikke forventes nogen negative sundhedseffekter, selvom de overskrides en gang eller i en begrænset periode.

Hvorfor skal jeg overveje at bruge kosttilskud til ældre?

Kosttilskud var kun beregnet som et supplement til den normale diæt. I modsætning til medicin er de ikke beregnet til at helbrede, lindre, forhindre eller klage over sygdomme.

Hvis der bruges flere kosttilskud, skal det huskes, at nogle vitaminer og mineraler ikke overdoseres. Ud over det maksimale daglige indtag af kosttilskud tages der også hensyn til mængden i fødevarer, som producenterne har tilsat vitaminer og mineraler.

Lægemiddelinteraktioner kan forekomme med planter eller andre stoffer, der fx tilbydes i anti-aging produkter, til vedligeholdelse af træningsudstyr eller til at reducere oxidativt stress. Grundlæggende skal lægen informeres, før den bruger kosttilskud for at forhindre dette.

Hvad kan jeg ellers gøre?

På trods af et lavere energibehov på grund af nedsat muskelmasse og daglig aktivitet og mindre funktionsnedsættelse hos nogle organer er næringsstofbehovet næsten det samme som hos yngre mennesker. Derfor skal kosten være særlig varieret og nærende. Det er vigtigt at sikre et tilstrækkeligt proteinindtag, så muskelmassen bevares.

Der skal lægges særlig vægt på disse kritiske næringsstoffer:

  • D-vitamin findes i fed fisk (laks, makrel, sild ...), lever, æggeblomme
  • Vitamin B12: kød, fisk, æg, mælk
  • Calcium: mælkeprodukter, calciumrigt mineralvand
  • Vitamin B6: fuldkorn, kød, fisk, nødder
  • Folinsyre: grønne grøntsager, appelsiner, tomater, fuldkorn
  • Protein: mælkeprodukter, kød, bælgfrugter, fisk

Mange seniorer har problemer med shopping og madlavning. En løsning kan være at få mad leveret fra tid til anden eller regelmæssigt. Eller kog straks større mængder og frys dem i portioner. En lille bestand med dåse fisk eller dåse gryderetter giver også mening.

Vegetabilske og frugtsaft eller mus, havregryn og helkorns toast er velegnede til tyggeproblemer. Urter og krydderier, farverige frugter og grøntsager stimulerer appetitten.

En sund livsstil inkluderer også at træne moderat til intensivt i ca. 30 minutter om dagen, fortrinsvis udendørs, f.eks. Stram gang, klatring af trapper (hvis muligt) havearbejde eller husarbejde, sport eller shopping. Målrettet styrketræning anbefales også til seniorer, herunder til forebyggelse af fald.

Overvejende kan en fornuftig anvendelse af kosttilskud bestemmes

Afslutningsvis skal det bemærkes, at ældre generelt behandler kosttilskud med moderation - selv med det mest konsumerede mineral magnesium. Overdreven næringsindtag fra kosttilskud er temmelig sjældne i denne aldersgruppe.

Producenterne af kosttilskud gør det muligt for forbrugeren gennem forbrugsanbefalinger og detaljerede erklæringer at tage produkterne i en sikker dosering ud over den daglige diæt over en længere periode. Hvis en forbruger ønsker at bruge flere præparater på samme tid, anbefales det altid at sammenligne ingredienserne i de enkelte produkter. På denne måde kan man undgå unødigt højt indtag af et næringsstof. Det anbefales også at spørge lægen eller en ernæringsfysiolog, især til ældre, der regelmæssigt skal tage medicin, hvilket supplement er godt og nyttigt.

Udgivet den: 09 Jan, 2020